fredag 18 december 2009

chokladfyllda mandel inbakta plommon

Portioner: 8 mindre portioner

8 mogna plommon, cirka 450 g
knappt 50 g mörk choklad
300 g mandelmassa
smör att smörja formarna med

En härligt värmande och superlätt dessert som passar perfekt efter en höstmiddag. Under det knapriga mandelskalet gömmer sig smält choklad och mjukt plommon.
1. Smörj 8 små ugnsfasta formar eller en större form. Snitta upp plommonen längs den lilla fördjupningen som går längs med frukten och pilla ut kärnan. Fyll tomrummet med en liten bit mörk choklad.
2. Skär mandelmassan i 8 skivor och platta ut skivorna till tunna rundlar. Fuktar man händerna med vatten emellanåt så går det lättare. Slå rundlarna runt plommonen, jämna till skarven och lägg bakelserna med skarven neråt i formarna.
3. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter tills mandelmassan har fått fin färg. Låt svalna några minuter och servera sedan med massor av vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar